NL EN

Algoritmes, hell or heaven? 05-02-2020

Agoritme

 

Een algoritme is een wiskundige formule die -even kort door de bocht- er op de achtergrond voor zorgt dat websites kunnen inspelen op jouw én hun eigen behoeftes.

Een modewoord of een versnelling van de techniek waardoor slechtdenkenden misbruik van je gaan maken?

Dat laatste natuurlijk. Kijk naar de geschiedenis. Bijna alles wat je doet wordt verzameld aan de meest biedende verkocht: je Tesla auto die voortdurend informatie zendt, je pinpas, je telefoon, je Facebook, in Instagram, je Twitter, je computer (waarop dit wordt geschreven).

Nog niets aan de hand, zolang je er maar geen informatie mee deelt, denk je. Zeg maar: een kluizenaar wordt. Maar dan moet je wel naar de maan.

Maar als het biotechnologie en gentechnologie gaat beïnvloeden (dat doet het al). Je krijgt een ander volk, een ander mens, een ander leven. En die techniek gaat sneller dan jij je kan voorstellen. Je ziet het dus niet meer voor je. Zolang het leuk is, is het OK. Maar ik voorspel je: dat wordt het niet.

Mijn tijd zal het wel duren, hoor je om je heen. Oftewel; ik kijk gewoon weg en negeer de invloed die er nu al is. Maar ben jij jezelf nog wel? Doe je niet al lang wat de ander van je wil? En mag je gewoon leven om anderen rijk gezond en gelukkig te maken. Naar Mars te reizen. Of in een bubble de aarde verlaten?

Er is echter een oplossing: bestrijdt algoritmes met algoritmes. En dat is mogelijk. Laat ze tegen elkaar werken en wees de minst interessante voor hen om data uit op te halen. (Google je nog of zit je nog op Facebook?)

In onze executive coachingstrajecten bieden wij een doorkijkje, wellicht oplossing voor jou te voorkomen, dat de almaar versnellende algoritmes aan de haal gaan met jou als persoon, mens en individu.

En dat je met alert zelfbewustzijn baas blijft over jezelf. De slechte invloeden kan pareren en de goede (voor jou) kunt omarmen. (En voor mensen die gelovig zijn is het nog, door te gaan schelden, eenvoudiger: “God verdom me”)

Een ding is zeker: doe je er niets mee de komende twintig jaar dan ben je zoals dat populair het: ‘De Sjaak’. Act now! Al die mooie verkiezingsteksten om goed voor de volgende generatie te zorgen en de kleinkinderen. Over CO2, Stikstof, Methaan, opwarming van de Aarde, fosfaatrechten en ga zo maar door; kansloos. Al lang ingehaald door het briljante en veel snellere algoritme.

Wat dan wel?

Kom in gesprek.

Reinout van Kalleveen is a direct descendant from Reijer Jansz Gouwen van Calveen (born 1577), City Counselor and Mayor.

Reinout van Kalleveen (copyrightproprietor), Executive Coach & Trusted Advisor

 


nieuwsoverzicht