NL EN

100 dagen Joe Biden in het Capitool. 19-04-2021

Peiling van meningen van executives over de nieuwe president Biden.

Een beperkte peiling van meningen hoe een deel van de executives die ik coach denkt over Biden, wees het volgende uit:

Veruit het merendeel is meer tevreden met een president als Biden boven Trump vanwege met name de voorspelbaarheid van Biden. Alhoewel een enkeling hem wel een ‘beetje een dominee’ noemde. Met name bij het uitspreken van zijn inaugurele rede. Ik begrijp dat ook wel. De man is wat ouder en ‘has seen it, heard it and has been there before’. Wat ook de kracht van het geloof is: herhaling. Hij gebruikte ook iets teveel de woorden ‘I promiss you this’.

Zoals mijn moeder vroeger altijd zei: ‘veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven’. Ik herken daarin één van de intuïtieve signalen die maken dat iemand iets anders bedoelt dan wat hij zegt. Ga maar na: als iemand een boek van je leent en je vraagt hem -omdat dat boek je dierbaar is- of hij het wel weer terugbrengt en hij zegt: “ik beloof je dat ik dat terugbreng”. Dan is het onwaarschijnlijker dat hij dat gaat doen. Eenvoudigweg omdat je niet om een belofte had gevraagd, maar gewoon om: ‘ja’, ‘natuurlijk’ of ‘duh’.

Veel klanten noemden daarnaast het positief dat hij direct 17 decreten ondertekende om een vliegende start te hebben en om enkele strapatsen van zijn voorganger ongedaan te maken. (klimaatakkoord, mondkapjesplicht, Keystone XL Oliepijplijn, einde aan het verbod voor 13 islamitische landen om naar de VS te reizen, weer lid van de WHO en beëindiging van de noodtoestand waarmee geld werd vrijgemaakt voor de bouw van de muur met Mexico etc.)

Opmerkelijk was dat er toch diverse executives zijn, die denken dat binnen de ambtstermijn Biden komt te overlijden en we met Kamala Harris te maken krijgen. Die minder voorspelbaar is.

Ook al was Trump niet aanwezig bij de inauguratie, op het bureau in the Oval Office vond Biden 100 dagen geleden een brief van Trump. Biden wilde journalisten echter niet vertellen wat zijn voorganger hem had geschreven, maar zei wel dat Trump zich "bijzonder grootmoedig" had getoond.

Ik geef u de keus uit enkele synoniemen van de woorden bijzonder en grootmoedig.

Bijzonder: afwijkend, apart, eigenaardig, excentriek, ongewoon, raar en zonderling.

Grootmoedig: edel, genereus, menslievend en onbaatzuchtig.

En u ziet: Biden gebruikt het woord ‘bijzonder’ om aan te geven wat hij van die ‘grootmoedigheid vond.

 

Reinout van Kalleveen, Executive Development.

 


nieuwsoverzicht