NL EN

Vanaf heden columns op de nieuwssectie 06-08-2021


Aan alle mooie dingen komt een eind.

Zo ook aan deze dagelijkse column op Linkedin. Niet dat ik de pen neerleg, maar de columns worden nu geplaatst in een ander medium dat dagelijks en wekelijks is te zien. Digitaal en op papier.

Dat doet mij nog wel denken toen ik in midden jaren negentig, 7 jaar lang, in de Directie van het Ministerie van OCenW heb gezeten. Mijn collega’s die toch al gauw zo’n twintig jaar ouder waren leerden mij hoe je als topambtenaar een bewindspersoon kunt aansturen. Heel leerzaam. Het waren intelligente en door de wol geverfde topambtenaren en ik had alleen een goed stel hersens, humor en verstand van financiële zaken (de 7 jaar daarvoor had ik bij de twee grootste banken van Nederland gewerkt, in binnen- en buitenland) Maar ja, je gaat trouwen en wilt je vestigen. Wat gebeurde in Utrecht aan de Nachtegaalstraat (1995). Dat mijn huwelijk na anderhalf jaar al weer over was, was voornamelijk het gevolg dat mijn vrouw naast van mannen ook van veel meer dingen hield en ik niet. Slecht recherche werk van mij. Ik had achteraf de signalen kunnen zien. Maar verliefdheid maakt blind. Het kostte mij € 90.000,-. Om weer vrij man te zijn.

Ooit heb ik over haar nog een mooie quote gegeven in het tijdschrift Adformatie. En daarmee was de kous af.

Ik had genoeg afleiding aan de poliitiek, hoe topambtenaren werken, hoe Ministeries al dan niet samenwerkten en hoe lang wetgevingsprocessen duren. Ook het feit hoe de Tweede kamer werkt. Met name de voorbereiding en verslaglegging en het besluit in de Ministerraad waren van belang, De rest was meestal voor de bühne, Hedy d’Ancona was een gedegen PvdA-er en een hartelijk mens, Aad Nuis (foto op Linkedin te zien) was zoals hij eruit zag: een grote brombeer en Rick van der Ploeg had humor (de hoogste vorm van intelligentie), Je kon hem als voor bereiding een wit vel meegeven met het woord ‘voorbereiding’ er op, En dan nog volgde een uitstekend debat in de Tweede Kamer.

Na 7 jaar (ik was inmiddels 41) ben ik  bij twee mediaproducenten aangeschoven om dat bedrijf uit te breiden naar een beursgang. Maar in de Media gaat het altijd anders dan je verwacht en ontmoet je slangenkuilen en valse beren op de weg.

Wat voor mij aanleiding was te beraden op wat ik nu echt graag wilde; het werd executive coaching. En na vele Opleidingen, Certificaten, Seminars, Webinars en goede adviezen, doe ik dit nu alweer vanaf 2004. En met alle klanten (inmiddels meer dan 500), zelfs de eerste (die nu in Berlijn werkt) heb ik nog contact.

Ik kan het je aanraden. Je carrière kun je niet plannen, maar je kunt wel zichtbaar zijn en je best doen om onderscheidend bezig te zijn. En er veel energie en plezier in steken.

 

© All Rights Reserved / Reinout van Kalleveen, 6 augustus 2021, Leiderschapscoach voor getalenteerde Executives.

 

N.B. Nu eerst even op vakantie. Duiken, vliegvissen, berghuttentrack? Alles is nog mogelijk.

Prettige vakantie.

 


nieuwsoverzicht