NL EN

Essay wedstrijd prof. dr. Robbert Dijkgraaf 23-10-2021

Kandidaat in Essay wedstrijd Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

’De wereld is ingewikkelder geworden door stemmen die zich vermommen als wetenschap’, is het uitgangspunt van een Essay wedstrijd van Robbert Dijkgraaf, die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden.

Hijzelf zegt daarover: ‘bij schrijven ga je het gesprek aan met jezelf’. Maar ook: ‘gezond verstand is hetgeen waarvan iedereen denkt dat ze precies genoeg hebben’. ‘Niet teveel, maar ook niet te weinig’.

Hij vervolgt met:  'de mens is vooringenomen en denkt genoeg te weten om de juiste beslissingen te nemen. Onderdeel van de wetenschap is om juist te weten wat je niet weet. Heel vaak dacht ik met mijn gezonde verstand dat iets op een bepaalde manier in elkaar stak, maar de werkelijkheid bleek toch net iets anders in elkaar te zitten. Recent werden de Nobelprijzen uitgereikt, gaat het daar ook om gezond verstand?' 
'Bij deze prijzen gaat het om een beslissende doorbraak in de wetenschap; dat je iets doet dat nog nooit eerder is gedaan. Iets dat idealiter leidt tot een hele nieuwe beweging, bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe klimaatmodellen. De wetenschap heeft eigenlijk twee kanten. Enerzijds doet ze dingen die niemand ooit had verwacht, die tegen ieders gezond verstand ingaan. Anderzijds is het zo dat de wetenschap gezond verstand bevestigt'.

New Scientist en het Algemeen Dagblad reiken in 2021 voor de tiende, jubileumeditie de ’Robbert Dijkgraaf Essayprijs’ uit. Het thema van het essay is gelijk aan het thema van het Gala van de Wetenschap dit jaar: ‘Gezond verstand: is het een hulpmiddel om de wetenschap te begrijpen of is het een valkuil?’ Het winnende essay verschijnt in New Scientist en het AD.

Reinout van Kalleveen, oprichter en eigenaar van Organisatieadviesbureau Dekker & van Kalleveen, voelde zich getriggerd door deze uitspraak en neemt deel aan deze Essay wedstrijd. Zijn insteek is: ‘de kern is belangrijker dan de verpakking’.

 

N.B. Robbert Dijkgraaf werkt o.m. bij het IAS in Princeton en is een befaamd Nederlands wetenschapper.


nieuwsoverzicht