Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC
Groot nieuws dat uw toekomst gaat beïnvloeden!
Executive Summary for Policymakers
Dat noopt mij, bij wijze van uitzondering, nog één column te schrijven.
En dan hebben we het natuurlijk over de interpretatie van de samenvatting van het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC dat vanochtend om 10.00 in Glasgow wordt gepresenteerd. Dan wordt de laatste stand van zaken op het gebied van klimaatverandering bekend gemaakt.
Overigens is het geen eigen onderzoek maar een bundel van 14.000 internationale klimaatonderzoeken met een nietje er doorheen.
Omdat, zo men zegt, er wereldwijd naar wordt uitgekeken én u een beleidsmaker bent, wil ik vanuit de Airstream camper richting het zuiden, nog wel even een stukje schrijven. Dat wil ik u niet onthouden, want u heeft geen tijd om 14.000 rapporten tijdens uw vakantie te lezen en te duiden. Het is een totaalbeeld over hoe het klimaatsysteem er nu voor staat. En dit zal de basis zijn voor de Klimaattop die dit najaar in Glasgow wordt gehouden.
En dat zal er serieus aan toe gaan. Want bent u wel eens in Glasgow geweest? Ja, waarschijnlijk wel in de autovrije Golden Z, het winkelgebied dat begint bij Buchananstreet. Maar vergeet niet dat het in Glasgow maandelijks gemiddeld 100 mm regent en het ongeveer ter hoogte van het zuidelijkste puntje van Noorwegen ligt. En de temperatuur niet boven de 20 graden komt. Daarnaast is het een van de grootste industriesteden met name door de industriële revolutie, die vanaf midden 19e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog heeft geduurd. En nu in verval is geraakt. En het is er vies en koud. Dus men zal vooral binnen zitten op een locatie waar het gezegde: “it never rains but it pours:” zal opgaan. Je hoeft dus allen maar antwoord te geven op de volgende vragen en je hebt de uitkomst van het onderzoek. (De Executive Summary) Plus de interpretatie daarvan door de policymakers.
Ik zal het eenvoudig houden met gesloten vragen. Want ik vraag je niet om een uitleg maar om jouw mening. Daar hoor ik ook mijn vader weer in terug: ”als ik een mening wilde, had ik je die wel gegeven jongen”. Daar heb ik dus van geleerd.
- Zal het smelten van het IJs op Antarctica sneller gaan dan verwacht?
- Is de versterking van de Afsluitdijk een voorteken dat we sneller dan verwacht met hogere waterstanden te maken krijgen?
- Is het recentelijk voorkomen van extreem weer op onverwachte plaatsen een indicatie dat het klimaatsysteem uit het spoor aan het lopen is?
- Gaan we het tij keren met de bouw van windmolens?
- Gaan we het tij keren door zonneparken aan te leggen? (Vroeger was dat voor mij Lloret del Maar, nu mijn achtertuin)
- Is de volgende zin bij de uitleg van het rapport mogelijk?: “het komt voor dat landen de urgentie van hoe het klimaat ervoor staat, willen afzwakken?”.
- Bent u op de hoogte welk deel van Nederland onder de zeespiegel ligt?
- Wist u dat Soesterberg 45 meter boven de zeespiegel ligt?
- Denkt u dat iedere machthebber zijn eigen (lands-) belang voorop zal stellen?
- En, als afsluiter, bent u geïnteresseerd een bod te doen op mijn hooggelegen huis en zo ja weet u dan waar ik iets vergelijkbaars kan kopen? En omdat dit twee vragen zijn, geef ik alvast het antwoord op de laatste: nee.
Noten: ik woon wel in Soesterberg, mijn huis staat niet te koop en dit stukje is alleen maar bedoeld om u te triggeren te gaan samenwerken en te verbinden. Om de echt grote vervuilers aan te pakken. Ik heb ook geen Airstream camper, blijf op vakantie thuis, heb geen zonnepanelen op mijn dak om een zwembad te verwarmen of jacuzzi, maar een groene tuin met veel biodiversiteit. Want ik weet dat wereldwijd nog slechts een kleine 20% van de stroom uit zonne- en windenergie afkomstig is. En dat één enkele grote vulkaanuitbarsting (er zijn wereldwijd 1400 vulkanen), bijvoorbeeld die van Yellowstone, alles weer teniet doet omdat we dan weer in de IJstijd zitten.
Nog een prettige dag verder.
Reinout van Kalleveen, Leiderschapscoach voor getalenteerde Executives, 9 augustus 2021