Stichting het Mensa Fonds maakt genomineerden bekend voor Award
Het Mensa Fonds zet zich ervoor in dat de talenten van hoogbegaafden worden benut en de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar wordt. Dit realiseren zij door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, maar ook door bijzondere prestaties aan te moedigen en projecten en onderzoek te ondersteunen. Dit gebeurt o.a. door de jaarlijkse uitreiking van een Award. De jury van deze Award (waarin Reinout van Kalleveen zitting heeft voor de categorie 'werk') heeft de genomineerden bekend gemaakt. Dat zijn:
In de categorie Maatschappij:
Peter Riezebos
Tijdens zijn schooltijd ging hij regelmatig de confrontatie aan met zijn leerkrachten, die vonden dat hij beter zijn best moest doen, en Peter werd hierdoor vaak de klas uitgezet. Door zijn matige schoolprestaties kreeg hij een MAVO-advies. Na de MAVO lukt het Peter niet een vervolgopleiding af te maken. Uiteindelijk verlaat hij depressief het schoolsysteem. Tijdens zijn therapie wordt bij Peter ADHD vastgesteld. Hij begint weer aan een onderwijstraject en voltooit uiteindelijk 4 universitaire studies. De tijdens zijn studie opgebouwde internationale connecties en opgedane internationale ervaringen, waaronder een onderzoek aan Harvard, breiden zich na zijn studies verder uit en inmiddels werkt hij aan zijn PhD in Shanghai.
Wat hij ons laat zien is dat het mogelijk is om op te klimmen van de MAVO tot Harvard en verder.
Lavinia Meijer
Zij is de winnares van vele awards, waaronder de Edisons Publieksprijs voor klassieke muziek in 2012. Als kind twijfelde ze aan haar intelligentie, waarop ze een IQ-test deed. Uit deze test bleek dat ze hoogbegaafd was en ze werd lid van Mensa. Lavinia Meijer is een goed voorbeeld van een hoogbegaafd persoon die het maatschappelijk ver geschopt heeft.
Philip Freriks
Philip Freriks is de afgelopen jaren met name bekend geworden in zijn rol van TV-presentator van diverse programma’s die geassocieerd worden met slimheid en intelligentie. De opmerkelijke titel “de slimste mens” roept bij een groot publiek de associatie op dat er zoiets bestaat als de slimste mens. In feite wordt met deze naam een publiek getrokken dat geboeid raakt door de subjectieve associaties van slim; bedachtzaam, intelligent, schrander, verstandig, uitgeslapen, gewiekst etcetera. Zijn wijze van presenteren brengt deze begrippen op een laagdrempelige wijze in de huiskamer.
In de categorie Werk:
Danielle Krekels
Danielle Krekels is de belangrijkste bedenker van een methode waarmee iemands hoogbegaafdheid concreet wordt gemaakt. Deze kerntalentenmethode heeft al vele hoogbegaafden geholpen om duurzaam een plek in het werkzame leven te vinden. Zij heeft er gedurende vele jaren zonder enige vorm van subsidie aan gewerkt. Zij publiceert daarnaast met enige regelmaat hierover.
Rianne van de Ven
Rianne van de Ven heeft sinds 2007 een coachpraktijk voor hoogbegaafde volwassenen en adviseert als consultant het bedrijfsleven hoe beter om te gaan met het thema hoogbegaafdheid. Dit doet zij naast haar parttime dienstverband als business analist bij een Nederlandse bank. Tevens is zij eigenaar van het HB-forum en organiseert zij met enige regelmaat bijeenkomsten voor volwassenen die hoogbegaafd zijn of vermoeden dat te zijn. Hiernaast is zij voorzitter van het IHBV.
Helmer van Weelderen
Helmer van Weelderen heeft in 2010 de LinkedIn Community “Ontdek je Hoogbegaafdheid” opgericht en werkt met zijn eigen bedrijf ‘Frisse Blik Advies’ aan emancipatie, bewustwording en nieuwe vormen om de latent in de mens aanwezige intelligenties helder te krijgen én een plaats te geven.
In de categorie Onderwijs:
Maja Vermeulen-Heinsius
Als persoonlijk begeleider van leerlingen op het Zuyderzee college in Emmeloord heeft zij meerdere mensen onder haar hoede genomen. Zij heeft hen iets geleerd, over intelligentie, over omgaan met mensen, maar ook geleerd jezelf te leren kennen. Hoe intelligentie een last, een gift, een beperking en een talent kan zijn. Door haar inspirerende inspanningen kijken mensen, oud-leerlingen en inmiddels volwassen, met zeer veel waardering terug op haar bijdrage in hun persoonlijke ontwikkeling.
Dorien Kok
Dorien Kok is een kleine zelfstandige met een bedrijf (I-Carus) waar kinderen en hun ouders worden geholpen als het onderwijs en het kind niet bij elkaar passen. Zij coacht en traint leerlingen met leerproblemen, zij begeleidt ouders met bijzondere kinderen en zij geeft trainingen aan scholen. Haar droom is het opzetten van een school waar alle kinderen welkom zijn, mét hun bijzonderheden. Ze verbindt ouders met andere ouders, onderzoekers met doelgroepen, experts met novicen....
Anita Wuestman
Anita Wuestman is de oprichter en drijvende kracht achter SquibS, een organisatie die hoogbegaafde kinderen bij elkaar brengt en activiteiten voor ze organiseert. Verder is zij voorzitter van het ECHA coachingsnetwerk en oud-voorzitter van ECHA Nederland. Zij zet zich al meer dan 20 jaar in voor hoogbegaafde kinderen en jongeren in het onderwijs. Het gaat Anita om het ontwikkelen van zelfstandige individuen die hun talent inzetten voor wat hem/haar persoonlijk motiveert, of dat nu gaat om promoveren, zingen, gamen of reizen, omdat ze gelooft dat een onbenutte intrinsieke motivatie nooit tot echt geluk en echte autonomie leidt.
Het uitgebreide juryrapport komt voor de uitreiking op 7 november beschikbaar. De winnaar ontvangt een boekendrieluik van Organisatieadviesbureau Dekker & Van Kalleveen, een fraaie bokaal en een geldprijs.